Hírek és vélemények Szadáról

MARGITABLOG

ELKERÜLŐ ÚT - VICC VAGY KOMOLY?

2016. január 26. - margitablog

Közel ötven ember fagyoskodott majd két órán keresztül a Szadát elkerülő út kapcsán meghirdetett lakossági fórumon 2016. január 26-án délután három órától. Két polgármester is az emberek elé lépett, de kevés konkrétumot mondtak, arról nem is beszélve, hogy sem pontos nyomvonalterv, sem pedig jegyzőkönyvvezetés nem volt, így jogilag is komolytalannak mondható az esemény.

img_0217_1.JPG

Lakossági fórum, közel ötven ember

A Fenyő utca és a Fenyveserdő út sarkán sárban, pocsolyák közepette vártam több margitaival, fenyvesligeti és további szadai, valamint veresegyházi lakossal együtt, hogy információt kaphassunk a Szadát is elkerülő út beruházásának részleteiről. Fontos lenne tudni például, hogy hol lesz a nyomvonal, milyen védelmi berendezések épülnek meg, lesz-e a lakosságnak beleszólása, mikor kezdődik és mikor fejeződik be a kivitelezés (és még ezernyi kérdés).

Ez az út nagyban befolyásolja nemcsak a fenyvesligetiek, hanem a Dózsa György utcán élők, sőt tovább megyek, minden szadai – így a margitaiak – életminőségét is. Ne felejtsük el, hogy a reggeli és a délutáni csúcsforgalom teljesen megbénítja a településünket, igen jelentős környezetszennyezést okozva az itt élőknek. Ráadásul dugóban ülni sem a fővárosban, sem Szadán nem jó élmény. Éppen ezért fontos lett volna, hogy zárt térben, jól látható helyszínrajzok, előzetes nyomvonaltervek (esetleg alternatív lehetőségeket bemutató résztervek), műszaki specifikációt bemutató információs dokumentumok, de még talán az sem ördögtől való dolog lett volna, ha látványtervek segítségével kapunk felvilágosítást.  Ehelyett szabad téren, mindenféle ismertető dokumentum nélkül kérték ki a lakosság véleményét. Így egészen komolytalanná vált az esemény.

Nézzük azonban a konkrétumokat.

img_0205.JPG

Pásztor Béla polgármester, Veresegyház

Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere elmondta, hogy az elkerülő út nyomvonalát már 20 éve kijelölték azzal a céllal, hogy ennek a térségnek az autópályára való felcsatlakozását minél gyorsabbá tegyék és a településeket a nagy forgalomtól tehermentesítsék. A polgármester kiemelte, hogy Veresegyházon több mint 18000 gépjármű van, mindez a szám tíz éven belül megduplázódik. Éppen ezért elengedhetetlen az elkerülő út megépítése, az erre vezető egyik bekötő út érintené a Fenyvesligetet is. A bekötő út nyomvonala a Fenyveserdő utcával párhuzamosan épülne meg, 50 méter széles erdősávval és 2-2,5 méter magas zajvédő földsánccal együtt. A polgármester azt is egyértelművé tette, hogy 2-3 év múlva válhat valósággá a mostani elképzelés, azonban ha a szadaiak nem járulnak hozzá, akkor is megépítik az elkerülőt, legfeljebb Szada nem tud majd rácsatlakozni az új útvonalra. 

„Aki nem cselekszik, az lemarad.”

Pásztor Béla polgármester, Veresegyház

Sok kérdés hangzott el a lakosság részéről és a helyszínen csak olyan vélemények jelentek meg, amelyek ellenezték a bekötőutat. Tibay Gábor a kezében lévő szadai rendezési terv helyszínrajzát felmutatva kérte meg Pásztor Béla polgármestert, skiccelje fel a nyomvonaltervet, hogy legalább mindenki láthassa a lényeget. Ez meg is történt.

img_0219.JPGPásztor Béla és Tibay Gábor a térképpel

Gábor később a kézzel megrajzolt térkép alapján készített egy jól áttekinthető rajzot, amit örömmel és köszönettel közreadunk. Természetesen ez a rajz nem méretarányos, egyáltalán nem hivatalos. Amint lesz hivatalos nyomvonalterv-dokumentum, természetesen közreadjuk azt is.

elkerulo_ut_terkep_v.jpgA nyomvonal vázlata a helyszínen kézzel rajzolt skicc alapján. Grafika: Tibay Gábor (A grafikára kattintva a térkép nagyítható!)

Oroszi Sándor szadai polgármester azt emelte ki, hogy ha száz kocsiból ötven az elkerülő utat választja, Szada már nyert.

img_0201.JPG

Pásztor Béla  és Oroszi Sándor polgármesterek

Ez a lakossági fórum számomra több kérdést is fölvetett:  

  • Az elkerülő út Szada számára már ma élet-halál kérdés. A szadai polgármester miért nem hív össze egy komoly lakossági fórumot, ahol fontos kérdésekről lehetne nyugodtabb körülmények között dönteni? (Esetleg független közutat és autópályát tervező mérnök szakértőket is érdemes lenne bevonni stb., stb.)
  • Miért nem volt jegyzőkönyvvezetés? Ki fogja hitelesíteni a polgárok véleményét?
  • Kik dönthetnek Szada ezen fontos beruházásáról?
  • Mi a véleménye az Önkormányzatnak minderről, esetleg döntöttek-e már e kérdésben?
  • Kinek állt érdekében, hogy ilyen vicces körülmények között történjen meg a lakossági fórum?

 

FRISSÍTÉS!

Felkerült a Youtube-ra egy közel 14 perces részlet a fórumról, itt megtekinthetitek Pásztor Béla és Oroszi Sándor polgármesterek beszédeit:

A bejegyzés trackback címe:

https://margitablog.blog.hu/api/trackback/id/tr318320248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása