Hírek és vélemények Szadáról

MARGITABLOG

NEM A „SZADAI VÁROSLIGETET” ÉPÍTIK

Helyszíni tudósítás és vélemény a „Mélyárok” lakossági fórumról

2017. június 21. - margitablog

Közel 55 millió forintból várhatóan idén augusztus közepére készül el a Mélyárok vízügyi rendezése, tudtuk meg ma a kivitelezés helyszínén tartott lakossági fórumon. A „Szada - Minden, ami a faluhoz köt” Facebook-csoport alapítója, Tóth Évi érte el, hogy egyáltalán kérdéseket lehessen feltenni a fák kivágásával is járó kivitelezésről. A megjelentek közül többen is kérdőre vonták a polgármestert, aki a jogos kritikát indulatosan fogadta.

p1590611.jpg

Többször feszült hangulatú légkörben adtak tájékoztatást a település vezetői, Oroszi Sándor polgármester, a képviselő-testület tagjai, a főépítész, a tervezőmérnök és a kivitelező a közel 30 érdeklődőnek.

p1590592_2.jpgOroszi Sándor polgármester

A polgármester elmondta, hogy a Katasztrófavédelem biztosított több mint 60 millió forintot a Mélyárok és a Kisfaludy utcai áteresz vízügyi rendezésére, amiből a Mélyárok nagyjából 55 millió forintot használhat fel.

A beruházás tervezője ismertette, hogy az elkészült meder 180 méter hosszú lesz, amely 7 méter szintkülönbséget foglal magában a Székely Bertalan úttól a Rákóczi utcai hídig. Megtudtuk a tervezőtől azt is, hogy a szintkülönbséget fél méteres bukókkal folyamatosan elosztva követik.

p1590600.jpgA tervező tájékoztat

„A meder úgy fog kinézni túl a bukókon, hogy fél méter magas kis vízi meder, szintén gabion kövek között, utána pedig kiszélesedik 3 méterre és 2 méter rézsűt kap a terephez igazítva. „

Azt is elmondta, hogy a növényzet kivágásakor:

„igazán komoly fa nem volt. Cserje volt szinte mind.”

p1590605.JPGJánosi János főépítész

Ezután derült ki, hogy van egy kis bibi. Jánosi János, Szada főépítésze kiemelte, hogy a mostani kivitelezés egy vízügyi rendezés. Semmi köze a „szadai Városligethez”, vagyis a 2013-ban több millió forintért tájépítészekkel (Pagony Tájépítész Iroda) erre a területre álmodott parkhoz és sétányhoz. Az elkészített komplett kiviteli tervekbe be is lehetett tekinteni a fórumon. Megtudtuk, hogy nagyjából ez a beruházás 100 millió forint lenne. Bár egyelőre nem látszik esély ennek az álomnak a megvalósulására, de Jánosi János ígért látványterveket is.

p1590602.jpgA meg nem valósuló 100 milliós "álomberuházás" tervei

„Megígérem polgármester úrnak is, hogy vannak erről látványtervek, azt feltesszük a honlapra.”

Jánosi János főépítész

Lakossági kérdésre az is kiderült, hogy a kivágott növényzetet nem pótolják.

 -   Lakó: Fák, meg ilyenek nem lesznek betelepítve?

-  Jánosi János főépítész: Jelen pillanatban ebben a költségvetésben egy fillér nincs.  

 

A főépítész azt is elmondta, hogy a meder kialakítása mellet lesz területrendezés is.

„A kiszolgáló utak, amik most felvonulási útnak vannak, azok most egy sóderes terítést kapnak, amit később bármikor tudunk burkolni.”

Jánosi János főépítész

 VÉLEMÉNY

  • Nem lenne hátrány, ahogy ez a lakossági fórumon is elhangzott, ha megfelelően kommunikálna az Önkormányzat, és még a kivitelezés előtt, például lakossági fórumon tájékoztatná – önszántából – az állampolgárokat.
  • Nem kellene azért dühösnek lenni, hogy a lakosok érdeklődnek.
  • Bizony az is előfordulhat, hogy olyan szadaiak is fontosnak tartják a témát, akik nem a kivitelezés közvetlen közelében élnek. Ezért rájuk sem kellene haragudni.
  • Nem ártana, ha tisztában lenne településünk vezetése azzal, hogy fontos önkormányzati beruházásoknál ki kell tenni egy tájékoztató táblát, amelyen a beruházó, a tervező, a kivitelező, a független mérnök vagy műszaki ellenőr neve, valamint elérhetőségi adatok is megtalálhatók a kivitelezés alapvető információi mellett.

Végezetül döbbenetes az a hozzáállás, hogy a 21. században egy képviselő testület nem hajlandó egy közösségi oldalon kommunikálni, tájékoztatni a lakosságot. A lakossági fórumon sajnos egyértelművé vált, hogy a több mint 1000 embert alkotó „Szada - Minden, ami a faluhoz köt” Facebook-csoport által felkínált kommunikációs lehetőséggel nem kívánnak élni.

A bejegyzés trackback címe:

https://margitablog.blog.hu/api/trackback/id/tr3412612335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása